CLIMACODE
 
 

Основаха Европейска пелетна асоциация

pelletsНа среща в Брюксел през юли, представители на десет европейски държави основаха Европейски пелетен съвет (European Pellet Council, EPC). Организацията е създадена като независим орган на Европейската асоциация за биомаса AEBIOM и включва нейн представител в състава на управителния си съвет. Подкрепата на по-голямата европейска организация подкрепя усилията на пелетния сектор да защити интересите си на европейския пазар и да участва активно във вземането на законодателни решения.

Основните цели, които ЕПС си поставя, са популяризиране на приносите на европейския пелетен сектор към общото развитие на възобновяемите източници в Европа, усъвършенстване на законодателството на ЕС за стимулиране на пазара и предоставяне на платформа за преобразяване на пелетната индустрия за увеличаване на дяла й в енергийната рамка на континента. Новата организация работи и за утвърждаването на международно ниво на сертификата за пелети ENplus, разработен наскоро от Немския пелетен съюз.

До сега, към инициативата са се присъединили Австрия, Финландия, Франция, Унгария, Италия, Португалия, Швеция, Швейцария, Испания и Германия. За председател на съвета беше избран Кристиан Ракош (Christian Rakos), управител на Австрийската пелетна асоциация proPellets Austria.

Източник: Сп. „Енергия“

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар