CLIMACODE
 
 

Градове и региони инвестират 1 млрд. евро в енергоефективни проекти

Създадената в края на миналата година схема ELENA подпомага устойчивото развитие

ELENAГрадските райони потребяват около 70% от енергията в Европейския съюз, но инвестициите в устойчива енергия остават в голяма степен неусвоени. Новият инструмент ELENA (European Local Energy Assistance) е разработен така, че да помага населените места да развият потенциала си чрез предоставяне на техническа помощ, която се осигурява по програма „Интелигентна енергия Европа II“ (IEE). Програмата цели и да създаде нови работни места, и да помогне цяла Европа да се справи с климатичните промени. Повече от 200 града и региона вече са потърсили информация за програмата.

Европейската инвестиционна банка и Европейската комисия очакват създадената миналата година схема ELENA (European Local Energy Assistance), която подпомага устойчивото развитие на регионите да насърчи инвестирането на повече от 1 млрд. евро в проекти за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници през 2010 г.

В Брюксел по време на инициираната от ЕС Седмица на устойчивата енергия бе оповестено, че през този месец ще бъде подписано и първото споразумение с региона на Барселона. В момента ЕИБ обсъжда инвестиционните планове на 16 други града и региона, които имат за цел да повишат енергийната си ефективност и да усъвършенстват възобновяемите източници на енергия.

„Схемата ELENA е добър пример за това как ограниченият бюджет може да бъде компенсиран с заеми от ЕИБ, които да подпомогнат политиката на ЕС. Вижда се, че има истински интерес от страна на градовете и регионите в това отношение, а ние очакваме с нетърпение да заработим с комисията през следващите месеци върху подобни иновативни финансови инструменти в подкрепа на стратегия 2020 на ЕС“,  това коментира президентът на инвестиционната банка Филипе Мейщад, цитиран от западните медии.

Според европейския комисар Гюнтер Отингер това е пример как една идея, представена едва декември миналата година, е вече реалност. ELENA е шанс за градовете и регионите да си помогнат чрез въвеждане на планове целящи постигането на устойчива енергийна ефективност и така да се създават не само работни места, но и да се помага на Европа да посрещне нарастващите енергийни нужди на стария континент. „Заради засиления интерес от страна на различни населени места в Европа смятаме да удвоим наличното финансиране по ELENA на 30 млн. евро.“

 Автор: Строителство Градът

Етикети: , , , , , , , ,

Вашият коментар