CLIMACODE
 
 

Система за подово отопление „Unibox” от Oventrop

oventropКомпанията OVENTROP е основана през 1851 година, а днес е един от водещите производители на вентили, регулатори и системи за климатична техника. Фирмата е експертен партньор на търговци, консултанти и изпълнители в индустрията.

Заводите на OVENTROP са базирани в провинция Севрен Рейн, Германия, където фирмата играе важна икономическа роля. Дъщерни фирми на компанията има във Франция, Великобритания, Италия, Полша, Швейцария и Унгария, а търговски представителства – в над 30 страни.

Регулатор на температурата в отделни помещения с байпас „Unibox E BV“ за подово отопление без разпределителен колектор съгласно DIN EN 1264.

Икономичното подово отопление по DIN EN 1264 е „оптималното“ решение за съвременните нискотемпературни отоплителни системи. Към тях спадат и изискваните от Наредбата за Пестене на Енергия („EnEV“) регулатори на температурата в отделните помещения (които работят с/без допълнителна енергия).

Освен познатите и утвърдени комплекти за монтаж на стена „Unibox“ Oventrop вече предлага и новия модел „Unibox E BV“ с интегриран байпас. Той може да се настрои на един минимален обемен дебит в отоплителния кръг, за да се избегне пълното изстудяване на подовото отопление, когато чрез влиянието на външна енергия (слънчево излъчване, вътрешно осветление, камина и др.) се затвори термостатично регулираната част. По този начин се поддържа основната топлина (съотв. температурата на повърхността) на пода, дори и при затворен термостатен вентил, който се съгласува пропорционално на външната температура при отоплителни инсталации, работещи в зависимост от условията в околната среда. Така „пулсацията на температурата” се намалява, инертността се редуцира, а вследствие на това се повишава комфортът при регулиране на температурата в отделни помещения.

„Unibox E BV“ се монтира на подаващата тръба на подовото отопление във всяка стая, при което трябва да се спазва изискването по DIN EN 1264 за стойността на температурата в подаващата тръба – макс. 55°C. Чрез интегрирания термостатен вентил се отчита стайната температура и се регулира на желаната стойност, която е предварително зададена чрез устройството за настройка в „Unibox E BV“.

Чрез „Unibox E BV“ може да се избегне употребата на иначе необходимата и скъпоструваща електроинсталация за задвижващите устройства и стайните термостати, като по този начин се намалява консумацията на електроенергия.

Тази форма на термостатично регулиране на температурата в отделните помещения има голямо предимство в инсталации, в които, поради естетически причини, необходимост от място и др., трябва да се откажем от централен разпределителен колектор на жилището. Освен това в предната част на разпределителния колектор на жилището няма повишено топлоотделяне (акумулация на топлина).

Наредбата за повърхностно отопление DIN EN 1264-4 изисква допълнителни устройства за изолиране и баланс за всеки отоплителен кръг. В съответствие с тази наредба Oventrop доставя „Unibox RLA“ с изолираща функция.

Изолирането на количеството вода тогава се извършва както в подаващата тръба чрез регулиращата вложка в „Unibox E BV“, така и във връщащата тръба чрез „Unibox RLA“, която трябва да се монтира отделно.

Предимства на системата „Unibox E BV“:
– комфортно регулиране на температурата в отделните помещения при подови отопления, отговарящи на EnEV;
– променливият байпас, който може да се настрои, осигурява минимален обемен дебит в отоплителния кръг и при необходимост позволява бързо нагряване;
– използва се самопочистващия се ефект при подови отопления;
– не е необходим разпределителен колектор (подаване/връщане) (спестява се място за разпределителна кутия; така в предната област на разпределителите по етажи не се акумулира топлина);
– не е необходима електрическа инсталация за стайни термостати и задвижващи устройства;
– просто и разбираемо обслужване на температурния регулатор на „Unibox“, аналогично за регулиране на радиаторните термостати;
– оптически добро решение за регулиране на стайната температура в сгради с модерно архитектурно оформление (при повърхнини на прозорците, близки до пода);

През септември представители на „Active Cool“ ООД посетиха Инфо центъра на OVENTROP в Olsberg, както и производствените мощности базирани в Brion. Подробности за посещението очаквайте в следващите публикации.

Източник: Екип Active Cool

Етикети: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар