CLIMACODE
 
 

защо машините не работят в условията, в които работят хората? ЧАСТ II

Tри основни правила за коректната работа на водоохлаждащия агрегат (чилъра)

Chiller Plant - PlasmaМоже би най-чест и най-популярен начина за климатизация на обекти е с използването на чилър, само за охлаждане или термопомпен. Тъй като той охлажда/ топли вода, която се използва за „пренасяне” на студ или топлина , трябва да се вземе под сериозно внимание постоянството на водния поток през топлообменника фреон – вода.

На кратко, има три основни правила за коректната работа на чилъра, които ще се опитаме да изясним  в три последователни поста.

  1. Да се намалят до минимум пускането и спирането на компресора/ компресорите.
  2. Винаги да се поддържа постоянен воден поток през топлообменника/ топлообменниците.
  3. Осигурете, където е възможно, постоянен термичен товар на фреоновите кръгове на водния чилър.

Негативните резултати от неспазването на тези правила, са дефинирани по-долу:

1.1 Често стартиране и спиране на компресорите.

Стартирането на компресора е винаги травмиращо за него събитие – имаме рязка промяна на състоянието.

1)        стартирането винаги абсорбира повече енергия отколкото при установен режим

2)        при стартирането винаги има един кратък момент, в който смазването на движещите се части е оскъдно или напълно липсва: маслото всъщност се стича цялото в картера на компресора когато не работи и циркулира с помощта на помпа ( или от разликата в налягането при скрол и винтовите компресори) само когато компресора работи. Въпреки че има и машини с независими  маслени помпи за принудително мазане при стартиране, болшинството не са снабдени с такава.

Твърде много стартирания едно след друго може да предизвика износване както на  намотките, така и на механичните части които могат да променят геометрията си вследствие на липса на смазване. Ето защо, практиката показва, че оптималния брой стартирания на час е 6 за винтови и 10 за скрол компресори. Понастоящем  всички чилъри са снабдени с устройства, или е заложено в логиката, които отлагат старта с 6 до 10 мин. от предишният; от тази гледна точка компресорите са защитени. При кратки цикли на работа на чилъра, може да се получи дисбаланс в отделните кръгове на машината. При стартиране, всъщност маслото напуска компресора с фреона с който е смесен и му е нужно време да се върне обратно в компресора преди да спре. В противен случай при следващият старт съществува риск от липса на смазване. Затова е добре компресора да работи поне 5мин. , а при термопомпи дори 10мин., преди да спре. Отлагането на старта, осигурено по електронен път, осигурява компресора против твърде често пускане, но не го предпазва от кратки цикли на работа. Единствения начин да се гарантира правилната работа на компресора / компресорите е да се осигури необходимата термична инерция на системата която позволява адекватното им функциониране. За да се направи това, е необходимо да се регулира водния поток в системата според мерките които ще опишем по-долу.

Очаквайте част III скоро….

Етикети: , , , , , , ,

Един коментар по “защо машините не работят в условията, в които работят хората? ЧАСТ II”

  1. аля каза:

    Здравейте! Бих искала да попитам чилъра има ли приложение при ледените пързалки?

Вашият коментар