CLIMACODE
 
 

защо машините не работят в условията, в които работят хората?ЧАСТ IV

Работа на системата под постоянен товар

YorkChillerДомашните хладилници могат да работят под постоянен товар поради начина по който е конструиран, което е невъзможно да се получи при чилърите, при климатичние системи където необходимата мощност е твърде динамично понятие. Точно за това е необходимо да говорим за постоянни условия на работа на компресора и по-точно за постоянство на смукателното и нагнетателно налягания. Всяко отклонение от условията, както в изпарителя така и в кондензатора, означава отклонение на потока през терморегулиращият клапан: за да се предотврати връщане на течност към компресора, е необходимо да се съгласуват отклоненията в работните условия или казано по друг начин топлинния товар, с адекватна промяна на терморегулиращият клапан.

При чилърите с въздушеен кондензатор температурата и налягането на кондензация винаги зависят от външния въздух, който се променя във времето по начин който определено е по-динамичен от времето за реакция на терморегулиращият клапан.Същото твърдение е приложимо и при термопомпите вода- въздух, където температурата и налягане на изпарение са отнесени към външната температура.Може да се случи така, че чилъра да бъде „ударен” от пориви на вятър, които са способни съществено да променят топлообменния коефициент на серпентините на изпарителя;  за това е резонно да защитите машините които са изложени на такива условия с дефлектор. Това е по важно да се направи при термопоми, тъй като коефиициентът на топлообмен при въздушни изпарители е винаги излкючително опасен.

Друг случай на неочаквани девиации в налягането на изпарение при термопомпите се дължи на леда по изпарителя: след определен лимит, въздушния поток и съответно топлообмена на серпентината , причиняват бърза промяна на условията на изпарение, което причинява „пълзене” на течност към компресора. Това неудобство лесно се решава с промяна на настройките на дефроста, като циклите се адаптират към атмосферните условията на работа на термопомпите.

При чилърите с водна кондензация отклоненията трябва да са нула, разбира се  ако системата „изхвърляща” топлината от кондензацията е конструирана правилно. Често, в общият случай това не е така, тъй като контрола на температурата на връщащата към чилъра вода става посредством стъпково регулиране на скоростта на вентилаторите на водоохлаждащата кула.В този случай постоянните промени на налягането на кондензацията може да причини повреди като описаните по-рано.

Най-важният показател който трябва да се следи е отклоненията на топлинния товар, отклонения които така или иначе не могат да бъдат елиминирани, да е поне съгласувано с регулирането на терморегулиращият клапан с цел да се предпази компресора от нежелано засмукване на течност. Обяснено по този начин това изглежда невъзможно: но проблема е лесно решим, както бе обяснено в частта за количеството вода в съоръжението, като просто се увеличи инерцията на системата.

Eкип ACTIVE COOL Ltd.

Очаквайте статия за обезмъглителни инсталации обслужващи басейни.

Етикети: , , , , , , , , , , , , , ,

Вашият коментар